Hotplates


Hotplate Laboratorium: Onze hotplates worden in Nederland gemaakt. De meeste modellen hebben we standaard op voorraad. Onze hotplates zijn uitermate geschikt voor het verwarmen van uw vloeistof. Kies voor een betrouwbare en kwalitatieve Nederlandse leverancier voor uw hotplate. Met deze hotplate haalt u een een stukje kwaliteit in huis. Verkrijgbaar in verschillende modellen, uitvoeringen, of zelfs custom made. Levertijd altijd in overleg, maar wij kunnen snel voor u schakelen. van Pel Instrumenten is graag uw leverancier voor uw laboratorium hotplates.


Hotplate

20 liter, 325°C, Analoog

Hotplate

1ml <50 liter, 350°C, Analoog

Hotplate

1ml <50 liter, 350°C, Digitaal

Hotplate

100-1000 ml, 450°C, Analoog

Hotplate

100-1000 ml, 450°C, Analoog

Hotplate

100-1000 ml, 450°C, Analoog

Hotplate

10 liter, 325°C, Analoog, Alu.

Hotplate

10 liter, 325°C, Analoog, PTFE

Hotplate

10 liter, 325°C, Analoog, SST

Hotplate

20 liter, 350°C, Digitaal

 

 

 

 

 

Het kopen van een kookplaat lijkt vrij eenvoudig, totdat je het moet doen. Zodra u uw opties begint te bekijken, vindt u een overvloed aan modellen, elk met meerdere configuraties en functies waar u wellicht nog nooit aan heeft gedacht.

Welke past bij jou? Welke opties heb je nodig en welke zijn overbodige luxe? Laten we het per functie opsplitsen.

Lab hotplate, roerder of hete plaatroerder

Laten we beginnen met iets eenvoudigs. Deze functies doen precies wat ze op het blikje zeggen: een hete plaat verwarmt oplossingen, een roerder draait een magnetische roerstaaf die oplossingen roert, en een roerder met hete plaat doet beide. De meeste laboratoria willen beide mogelijkheden, maar gespecialiseerde laboratoria die slechts een beperkt aantal protocollen gebruiken, kunnen soms met het een of het ander wegkomen.

Wanneer u een nieuw laboratorium opzet of een bestaand laboratorium uitbreidt, zorg er dan voor dat u de bijbehorende uitrusting in voorraad heeft: hittebestendig glaswerk om te verwarmen en magnetische roerstaafjes om te roeren.

Keramisch of aluminium blad

Als uw proces temperaturen boven 400C vereist, of als u bijtende chemicaliën gebruikt, is meestal een keramische kookplaat (ook wel glas of keramisch glas genoemd) vereist. Kookplaten met een aluminium bovenblad hebben niet de hitte- of chemische bestendigheid om deze toepassingen te tolereren.

Als je daarentegen metalen vaten of zandbaden moet verwarmen, zijn kookplaten met een aluminium bovenblad ten zeerste aan te bevelen, hoewel niet absoluut noodzakelijk. Dat komt omdat metalen vaten de warmte efficiënt genoeg overdragen om koele plekken op het plaatoppervlak te veroorzaken, terwijl zandbaden warmte kunnen reflecteren en hete plekken kunnen veroorzaken. Beide omstandigheden resulteren in thermische spanning op keramische oppervlakken, wat mogelijk kan leiden tot schade en een onveilige toestand. Als je toch metalen vaten of zandbaden op een keramische kookplaat moet verwarmen, doe dat dan op een zo laag mogelijke temperatuur.

In laboratoria waar geen van deze omstandigheden van toepassing is, zijn er voor- en nadelen aan elk van deze omstandigheden. Aluminium bladen hebben een meer uniforme temperatuur over hun oppervlak. Keramische bladen zijn gemakkelijker schoon te maken, maar lopen ook vaker kleine fysieke schade op in de vorm van schilfers en krassen.

Sommige bovenkanten van de kookplaat kunnen van aluminium met een keramische coating zijn. Zoals je misschien wel vermoedt, zijn dit een compromis tussen de kenmerken van elk. Ze zorgen voor een gelijkmatige temperatuur, zijn gemakkelijk schoon te maken, gemakkelijk te beschadigen en hebben een lagere maximale temperatuur in vergelijking met een aluminium blad.

Topmaat

De topmaat moet worden bepaald door de maximale maat van het vat dat u wilt gebruiken. Idealiter mogen de randen van het vat niet over de rand van de plaat uitsteken.

Houd er rekening mee dat het verwarmingsoppervlak kleiner kan zijn dan de totale grootte bij keramische kookplaten. Dit is prima zolang het verwarmingsoppervlak groot genoeg is om aan uw behoeften te voldoen. Het kan zelfs voordelig zijn, omdat het de kans op brandwonden verkleint door per ongeluk de zijkanten van het apparaat aan te raken.

Maximaal gewicht/volume

Als je extra grote kolven of mandflessen van meer dan 2 liter bij je bord gebruikt, koop dan niet alleen de eerste die groot genoeg is. Hoewel een hete plaat fysiek groot genoeg kan zijn om uw grootste schepen te ondersteunen, moet u ervoor zorgen dat deze stevig genoeg is om de ontmoeting te overleven, door het draagvermogen ervan te controleren.

Precisie roersnelheid

Soms is ‘gemengd’ goed genoeg en is het strikt aanhouden van een bepaalde roersnelheid niet nodig.

Als uw toepassing echter een nauwkeurige roersnelheid vereist, zoek dan naar een kookplaat met een borstelloze gelijkstroommotor en een sterke magnetische koppeling. Dit zorgt er respectievelijk voor dat de magneet van de roerder met de aangegeven snelheid ronddraait en dat de roerstaaf er daadwerkelijk mee synchroon loopt, in plaats van achterop te raken, op zijn plaats te ratelen of met spastische schokken te bewegen. Een sterkere magnetische koppeling maakt ook roeren bij lage snelheid mogelijk, wat anders moeilijk is vanwege de wrijving tussen de roerstaaf en het vat.

Zelfs met deze kenmerken is iedereen die al lang een roerplaat gebruikt natuurlijk bekend met de wiebelende dans, of ‘ontsnapping’, van een roerstaaf die niet meer synchroon loopt met de magneet. Meestal is het antwoord om de snelheid te verlagen en deze geleidelijk weer op te voeren, om de roerstaaf een tweede kans te geven om goed te draaien. Om deze oplossing uit te voeren, moet iemand natuurlijk eerst het probleem opmerken. Dus voor de beste precisie, en vooral bij het werken met ondoorzichtige of troebele oplossingen die visuele observatie moeilijk maken.