Microbiologische veiligheidskasten


veiligheidskast voor laboratorium: Microbiologische veiligheidskast klasse IIA2 is de meest gebruikte veiligheidskast op het laboratorium. Deze microbiologische veiligheidskast biedt u als gebruiker alsmede uw product en omgeving bescherming tegen eventuele besmetting van virussen of  monsters waarmee u als gebruiker werkt. Lucht wordt aangezogen uit de ruimte, echter wordt deze door het unieke ontwerp eerst gefilterd alvorens deze weer naar beneden komt, 70% van de lucht zal worden gerecirculeerd in de kast en 30% van de lucht gaat door het HEPA of ULPA filter naar buiten/omgeving.  Deze biologische veiligheidskast is gebouwd en ontworpen om elke prestatie binnen uw laboratorium te verhogen.Wij zijn er ook voor het installeren, valideren, kalibreren en plaatsen. Op het gebied van service zijn we u graag van dienst. van Pel Instrumenten is de Nederlandse specialist op het gebied van flowtechnieken.


Basic

Van 700 tot 2000 mm Ulpa

Premium

Van 700 tot 2000 mm Ulpa

Elite Tuv Certified

Van 700 tot 2000 mm Ulpa

Polypropyleen

Van 900 tot 1800 mm Ulpa Filters

Biologisch veiligheidskabinet is de primaire technische controle die gebruikers-, monster- en omgevingsbescherming biedt tegen biologische gevaren. De luchtstroom van een bioveiligheidskabinet bestaat uit een instroombarrière die voorkomt dat er per ongeluk biologische gevaren vrijkomen uit het werkgebied van de kast. Het heeft ook een neerwaartse luchtstroom die verontreinigingen uit de werkzone verwijdert, waardoor een steriel gebied voor de monsters ontstaat.

Een BSC moet worden geselecteerd op basis van de volgende criteria: soort werk, classificatie van biologische gevaren (risicogroep 1-4); bescherming van personeel tegen blootstelling aan radionucliden en vluchtige giftige chemicaliën; of een combinatie hiervan. Onderstaande tabel laat zien welke BSC’s worden aanbevolen voor elk type bescherming.

 

Klasse I biologische veiligheidswerkbanken

De bioveiligheidskast van klasse I heeft het meest basale en rudimentaire ontwerp van alle BSC's die vandaag de dag verkrijgbaar zijn. Het biedt bescherming aan de operator en het milieu tegen blootstelling aan biologische gevaren en is geschikt voor het werken met microbiologische agentia die zijn toegewezen aan bioveiligheidsniveaus 1, 2 en 3.

Klasse II Type A2 biologische veiligheidswerkbanken

De biologische veiligheidskast Klasse II Type A2 is de meest voorkomende Klasse II BSC. Het is ook de meest voorkomende bioveiligheidskabinet van alle verschillende beschikbare typen. Het heeft een plenum waaruit 30% van de lucht wordt afgevoerd en 70% via neerwaartse luchtstroom naar het werkgebied wordt gerecirculeerd. Het beschermt de operator en het milieu tegen blootstelling aan biologische gevaren en beschermt producten tegen vervuilde kamerlucht en kruisbesmetting.

Als sporen van giftige chemicaliën worden gebruikt als aanvulling op microbiologische processen, moeten kasten van het type A worden voorzien van afvoerkanalen.

Klasse II Type B2 biologische veiligheidswerkbanken

Een biologische veiligheidskast van klasse II type B2 is zo ontworpen dat er geen recirculatie in de kast plaatsvindt. De in- en neerwaartse lucht wordt na HEPA-filtratie afgevoerd naar de externe omgeving. Type B2 bioveiligheidskabinetten zijn geschikt voor het werken met giftige chemicaliën die worden gebruikt als aanvulling op microbiologische processen, aangezien er geen recirculatie plaatsvindt. In theorie kunnen type B2 BSC's worden beschouwd als de veiligste van alle klasse II BSC's, aangezien de totale uitlaatfunctie als een fail-safe fungeert als het downflow- en/of uitlaat-HEPA-filtratiesysteem niet meer normaal functioneert.

Klasse III biologische veiligheidskabinet

De biologische veiligheidskabinet klasse III biedt een absoluut veiligheidsniveau, dat niet kan worden bereikt met bioveiligheidskabinetten klasse I en klasse II. Het is geschikt voor werk met microbiologische agentia die zijn toegewezen aan bioveiligheidsniveaus 1, 2, 3 en 4. Het wordt vaak gespecificeerd voor werk dat de meest dodelijke biologische gevaren met zich meebrengt.